DIOTIMA

SUOMALAISEN JÄÄKIEKON KAUNISTUMINEN

  • Kirjani Roskamaali (2012) on nyt sekä vanhentunut että massojen luettavissa: suomalainen jääkiekko on kauniimpaa ja kirjaa myydään jo huoltoasemilla kahdella eurolla
    Kirjani Roskamaali (2012) on nyt sekä vanhentunut että massojen luettavissa: suomalainen jääkiekko on kauniimpaa ja kirjaa myydään jo huoltoasemilla kahdella eurolla

Porissa asuessani jopa taidemuseon kahvilassa puhuttiin jääkiekosta. Tulin siihen lopputulokseen, että aihetta tulisi käsitellä myös esteettisesti, eettisesti ja kulttuurifilofisesti. (Eivätköhän taidefilosofit ole jo kylliksi tuputtaneet massoille vain omia kiinnostuksen kohteitaan.)

 

Kirjoittaessani sitten kirjaani Roskamaali: Jääkiekon estetiikkaa ja kulttuurifilosofiaa (2007-2011, julk. 2012), harmittelin sitä ettei suomalainen jääkiekko ollut (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) kaunista katseltavaa. Unelmafinaalini oli joka vuosi Venäjä (luistelu) - Tsekki (vauhdikkaat, taitavan mailankäsittelyn siivittämät käänteet).

 

Toisin on nyt. Monien NHL-joukkueiden esteettisimmin pelaavat yksilöt ovat nuoria suomalaispelaajia, kuten sähikäisinä ranteesta maaleja sutiva Patrik Laine (Winnipeg Jets), luovasti peliälyä käyttävä Sebastian Aho (Carolina Hurricanes) ja varman kotkamaisesti kahta suuntaa pelaava Aleksander Barkov (Florida Panthers).

 

Liekö Mikael Granlundin vuoden 2011 miesten Bratislavan MM-kisojen kultamitalijuhlia värittänyt ilmaveivi toiminut innoittajana tekniikka- ja taitoharjoittelussa? Keksivätkö nuoret pelaajat, ettei tässäkään lajissa tarvinnut tehdä yksin "roskamaaleja" (rumia maalin edessä lusikointeja, joita nähtiin tietysti nytkin)? Kiekkojohtajien ja tuomareiden kuratoima linja on tietysti myös laajentanut taitopelaajien elintilaa viime vuosina, mutta se ei selitä sitä miksi juuri suomalaiset pelaavat kauniimmin kuin ennen.

 

Viime yönä Suomen nuorten (miesten) maajoukkue voitti kultaa Vancouverissa. Kenen lapaan tiensä löytäessään kiekon liike näytti kauneimmalta? Kaapo Kakon, joka käsitteli sitä kuin käsityöläinen. Vertaus lasinpuhaltajaan on oiva. Myös joukkuepelissä oli dynamiikkaa.

 

Näyttääkö Suomi tietä tulevaisuuden taidejääkiekolle? Kuratoivatko tuomarit ja lajijohtajat lajia haastajaksi esteettisten pelien kuningattarelle, jalkapallolle? (Oi vuoden 1982 Brasilia!) Hyväksyvätkö lajin vanhat seuraajat muutoksen? Seuraako naisten jääkiekko esimerkkiä, vai jatkaako se omia polkujaan, jotka tietysti valmiiksi ovat jo vähemmän rujojen taklausten katkomia? Aika näyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.